Opties worden steeds minder populair als middel op topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven te belonen. De kans op plotselinge miljoenenklappers neemt daarmee ook af.
Dat meldt de Volkskrant donderdag op basis van onderzoek naar meldingen van aandelen- en optietransacties bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Door de optieregelingen, het recht om tegen een van tevoren vastgestelde prijs aandelen te kopen, werden in de jaren negentig en vlak na de eeuwwisseling vele Nederlandse topbestuurders multimiljonair. Het werd ook het symbool van zelfverrijking in de top van het bedrijfsleven.
Bestuurders konden bij forse koersstijgingen op de beurs het verschil in de voor hen bepaalde aankoopprijs van aandelen en de werkelijke beurskoers in eigen zak steken.
Cashende topmannen
Bekende voorbeelden van topbestuurders die veel verdienden met opties zijn voormalige bestuursvoorzitters van Aegon en KPN, respectievelijk Kees Storm en Ad Scheepbouwer.
Ook bij overnames konden opties tot plotselinge miljoenenrijkdom leiden. Bekendste en meest omstreden voorbeeld is de verkoop van babyvoedingsproducent Numico aan het Franse Danone in 2007. Daarbij verdiende topman Jan Bennink ineens ruim 80 miljoen euro. Het verzilveren van opties was daarbij goed voor 44,5 miljoen euro, aldus De Volkskrant.
Minder optiebeloningen
In 2003 werden 275 optiepakketten uitgedeeld aan de top van het bedrijfsleven, in 2013 gebeurde dat nog maar 45 keer.
De trend lijkt ook dit jaar door te zetten, nu ook Philips en Randstad zijn gestopt met opties. Van de 25 AEX-bedrijven delen alleen bodemonderzoeker Fugro en de elektronische uitgever Reed Elsevier opties uit.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl